Nu är det dags igen. De flesta förbereder sig för årets stora fest på årets sista dag. En vecka efter jul är det alltid full fart igen.

Det är kaos på affärerna då alla ska inhandla festmat, många är stressade och fyrverkerier och smällare ska inhandlas ännu en gång.

Varför säger man gott nytt år?(1)

Att man säger gott nytt år är generellt som en välgångshälsning innan eller under nyårsfirandet. Man kan säga gott nytt år till någon i förväg som man inte kommer att träffa igen innan nyår. Om man träffar under firandet så kan man säga det när det är dags för 12-slaget.

Dagarna efter nyår så kan man säga god fortsättning när man träffar vänner och bekanta men också arbetskompisar eller varför inte andra man träffa.

Egentligen borde man väl säga gott slut som en önskan att avsluta det gångna året på ett bra sätt. Använd välgångsönskningen med måtta. Det finns en viss risk att man säger det till någon med svår sjukdom eller som har det svårt på något annat sätt.

Det var väldigt kort om när och varför man säger t.ex. gott nytt år. Nu är det dags för mig att förbereda mig inför firandet så jag säger gott slut och Gott Nytt År! till er alla.

Fotnot

1. Beskrivningarna av gott nytt år och gott slut är en omskrivning av texten hos SVD. (Länkad den 30/12-21.)