Jag är inte någon som följer politiken i sverige slaviskt men ibland snappar man upp ett och annat. Svensk politik står inför en stor utmaning denna mandatperiod.

Här om dagen snappade jag upp att fastighetsägarna i kommande hyresförhandlingar vill höja hyran med 10%, normal höjning per år ligger på 1-2%. Detta är helt otroligt. Tänk er en 3:a med en hyra på 7000:- per månad. Med höjningen som de vill ha kommer hyran att öka med 700:- per månad. Det enda jag kan säga är att det är helt sjukt mycket.

Tittar vi på en del annat som händer i svensk politik och i samhället så har bensinpriserna stabiliserat sig tillfälligt men på en hög nivå som gör att matpriser och transporter ökar i pris. Bara där jag bor har ett månadskort ökat senaste året med nästan 200:- i månaden. Matpriserna har också ökat med ganska mycket. Bara mjölken har ökat 8 kronor under året vilket är ca 66% höjning. Inflationstakten april 2021 till april 2022 är 6,4% vilket är den högsta sedan 1991.

Prishöjningar

Sedans ska vi ju inte bara se på matpriser och bränslepriser. Något som har kommit upp på tapeten senaste tiden och är ett hett ämne är elpriserna. De senaste åren har priserna i södra sverige legat ganska stabilt mellan 1 och 1,50 per kwh. Snittpriset på el har nu stigit dramatiskt senaste åtet. Att ha ett pris på mellan 5-7 kronor per kwh är inte humant. Regeringen har pratat om ett bidrag för höga elkostnader för privatpersoner, men vad händer med företag och kommuner. För t.ex. en kommun är kostnaden för el en stor del av budgeten. Tänk er ett badhus med all belysning, reningsverk och pumpar för att cirkulera vattnet. Vi får inte heller glömma bort uppvärmningen av vattnet så att det inte ska bli för kallt. Elkostnader för ett badhus kan röra sig om 64000:- per dag eller rent av mer.

Många kommuner har nu börjat diskutera att stänga bland annat badhus för att det är för dyrt att driva dem för tillfället. Det sägs att det ska finnas andra sätt att spara pengar men kommunerna har inte så stora möjligheter att spara om man inte bygger om och då drar man på sig större kostnader just nu.

Till vintern prata man om att det kommer att bli elbrist i sverige. Alla vi invånare måste ta vårt ansvar igen och denna gång måste vi dra ner på elanvändningen. Det konstiga är att det alltid kommer på oss som bor här att spara, dra ner på osv. Jag har aldrig hört något om att politikerna ska börja göra några åtgärder utan bara vi andra.

Orsaker och konsekvenser

Vad är det då som orsakat allt detta?

Ja kriget i Ukraina är kanske en orsak när det gäller kostnader för spannmål och allt som är beroende av spannmål. Kriget påverkar inte så mycket annat.

När det gäller elen så finns det många andra anledningar till att priserna stiger. Det första är att vår elanvändning har ökat genom att fler och fler ska ladda sina el- eller hybridbilar. Den andra orsaken är att man avvecklat kärnkraften. Genom avvecklingen så har behovet av elimport ökat i södra sverige. Det handlar inte bara om att vi behöver mer el från vattenkraft som finns i norra sverige. Vi får också importera från andra länder samtidigt som norra sverige exporterar en hel del el. Svenska elnätet klarar inte av att omfördela den inhemska elproduktionen på ett bra sätt och då behövs den här politiken.

Riksdag och regering vill inte heller bygga fler kärnkraftverk för det är inte bra, säger dem. Nackdelen är den uranbrytning som behövs för att driva kärnkraftsverk. Jag ber er nu att titta på hur Finland har gjort. Finland byggde ett nytt kärnkraftverk på rekordtid. Här behöver man inte bryta ny uran för att driva verket, utan man använder kärnavfall som redan finns. Det nya verket klarar av att ta ut mer av varje stav från avfallet. Där med blir det ett miljövänligt alternativ till resterande produktion av el.

Svensk politik

Nu är det dags för politikerna att ta ansvar och ta tag i allt detta. Vi klarar inte längre av höjda kostnader utan att lönerna ökar dramatiskt. Även de som har försörjningsstöd behöver en kraftig höjning för att klara sig framöver. Jag lovar, försörjningsstödet är inte speciellt högt. När räkningar och fakturor som el, tv, tidningar, internet och telefon är betalda är det många familjer som ska klara sig på 500:- per vecka i mat. Det är dock inte allt, många av dessa har kanske inte mer än 300:- i veckan för mat. En familj på två vuxna och en tonåring ska då klara av 56 portioner i veckan för 300:-. En liten snabb uträkning uträkning är att varje måltid inte får kosta mer än 5 kronor och 30 öre. En som sitter i fängelse kostar mer per måltid än vad en med försöjningsstöd har. Till detta ska vi tänka att maten ökar med 6-9% i månden utan att stödet ökar.

Jag har en liten utmaning till alla politiker. Skippa er höga lön under 3 månader och lev på samma nivå som en familj har som försörjningsstöd. Nu säger ni att anledningen är att detta bara är en tillfällig insats. JAG VET! Tyvärr känner jag familjer som har levt på försöjningsstöd i 10 år, ja till och med i 20 år. De jobbar stenhårt med att få ett arbete men det är totalt omöjligt. De går utbildningar , söker 50 till 100 jobb i månaden men får inget jobb, trots att det är deras största dröm. Anledningen är att de inte har några referenser och där faller det allt som oftast.

Jag ber er att prova på detta under en tid så ni vet vad ni pratar om framöver. Pröva gärna också att ha en inkomst på 22 000:- före skatt och sedan ska pendla 10 mil om dagen med bil för att få känna på hur det är att bo i sveriges glesbygd.

Sedan kan ni komma och säga att alla ska kunna spara pengar för kristider eller anse att man med lätthet ska klara av att de höjningar vi står inför kommande vinter.

Löner och inkomster

Senaste löneförhandlingar fick de flesta ungefär 2-3 % i löneökningar medan inflationen i sverige under året med minst det dubbla till och med upp till 9%.

Tips till politiker

Skippa att skitsnack, bråk om vad som är bäst osv. Som jag kan se så vill ni partier i det stora hela samma sak enligt era valmanifest. Det är dags för er att börja jobba tillsammans för sveriges bästa.

I förra valet och tiden som följde så var det ren och skär sandlådepolitik. Det var bara att sitta och kasta skit på varandra istället för att agera för sverige.

Sveriges invånare klarar snart inte mer i prisökningar, skattsökningar, löner och pensioner som inte hänger med.