Hoppa till innehåll

Varför arbeta som dagpappa

I ett tidigare inlägg skrev jag om mina idéer och min oro att börja jobba som dagpappa. Här tänkte jag utveckla mina tankar kring varför jag vill arbeta som dagpappa och varför man skulle komma till mig i så fall. Längst ner finns det en liten omröstning.

Jag har tidigare arbetat inom barnomsorgen som barnskötare under några år. Behovet minskade och jag fick söka mig andra jobb och utbildningar. Efter några år så känner jag att jag saknar arbetet som barnskötare och arbetet tillsammans med barnen.

Att arbeta som barnskötare är otroligt inspirerande och man lär sig något varje dag. Man lär sig även att tänka i andra banor och inte vara så ”in the box” utan mer utanför boxen. Barnen har mycket att lära ut till dig som person men även har mycket att lära om allt, det är här du som barnskötare kommer in.

Rollen som dagpappa

Det finns även en annan viktigt roll som dagpappa eller man inom den pedagogiska barnomsorgen. Rollen handlar om att vara en manlig förebild som många barn saknar idag. Familjekonstellationerna är inte lika stabila som de kanske var förut. Många barn saknar en närvarande pappa och har bara sin mamma. Dagens barnomsorg och skola domineras av kvinnor och männen är hyfsat frånvarande ända upp till mellan- eller högstadiet. Först på gymnasiet blir det fler män inom skolan. Ja med undantag från vissa skolor som det börjar redan i högstadiet, dock inte så vanligt.

Jag tror att jag som man har mycket att ge som dagpappa, framför allt i kunskaper och engagemang för barnen. Som person brinner jag för barnen och vill deras bästa. Jag har som mål att varje dag ska bli den bästa och att de ska få upplevelser några gånger i veckan. Har många idéer om vad man kan göra tillsammans med barnen.

Dagpappa vs. Dagmamma

Går det att jämföra dagpappa och dagmamma med varandra?

Jag skulle väl säga att det är hugget som stucket. Båda är likvärdiga med varandra och det är ingen större skillnad. Rollerna är ganska lika och båda kan utföra samma saker. Tror snarare att kunskaperna är skillnaden inom yrkesrollen. Jag menar vad är egentligen skillnaden?

Likheter i yrkesrollerna

Likheterna är mycket större. Båda kan:

 • Laga mat
 • Läsa/berätta sagor
 • Inspirera till utveckling
 • Byta blöja, klä på, tvätta av osv.
 • Gå på upptäcksfärd, promenader
 • Leka med barnen både ute och inne
 • Trösta och ta hand om när barnet inte mår bra
 • Ha kontakt med vårdnadshavare
 • Grundkunskaper

Finns det några skillnader då?
Det kanske finns några. Här tar jag upp några som KAN vara skillnaderna men behöver inte vara det.

En dagmamma har kanske mer kunskaper om att ta hand om barn för att de har haft egna. En dagpappa kan visserligen ha haft det också och skillnaderna i omhändertagande är inte så stora från 1 års ålder mellan en pappa och mamma.

De traditionella könsrollerna sitter kvar i människors medvetande om att en mamma ska vara hemma och ta hand om barnen. För att bryta detta är det perfekt att en pappa tar hand om barnen och vad kan då inte vara bättre än att ha barnen hos en dagpappa.

Rädslan från vårdnadshavare

Jag förstår rädslan att lämna barnen till en man utifrån det jag skrev i ett annat inlägg nyligen.

Det jag har läst mer inom ämnet är att det finns skillnader från det jag skrev. Männen intresserar sig oftare åt lite äldre barn medan kvinnorna går mot lite yngre barn enligt en rapport.

Jag kan lugna de vårdnadshavare som jag kommer att ha kontakt med, jag har inget intresse utifrån denna läggning. Arbetar hellre mot att bekämpa sådana läggningar och tycker att det är fruktansvärt. Sådant får aldrig hända och jag kan garantera att barnen kommer att vara trygga hos mig. Skulle jag få höra av ett barn från något annat ställe att de kan vara utsatta kommer jag att anmäla in detta direkt.

Varför ska man komma till mig

Det är ju en otroligt bra fråga. Att ha barnen hos mig innebär följande:

 • Utmaningar varje vecka
 • Äventyr eller upptäcktsfärder
 • Hemlagad mat varje dag
 • Trygghet och trivsamhet
  • Inget barn ska vara taskig mot något annat
  • Alla ska trivas och ha kul och vilja komma varje dag
 • Alla barn ska må bra och få vara sig själva
 • Samtliga barn får synas och få komma till tals
 • Barnen ska vara väl förberedda inför skolan
 • Har pedagogisk utbildning som grund
 • Alla ska ha kul och få skratta varje dag
 • och mycket, mycket mer

Detta är lite av mina ledord och mina mål.

Jag rekommenderar att läsa artikeln som Arbetet publicerade om så många barn, så få män. Den är riktigt bra och förklarar mycket om problematiken och har inspirerat mig till att försöka ta steget till att bli dagpappa. Utöver det finns det en dagpappa i Åkersberga som är mycket inspirerande för alla som vill börja jobba som det.

Omröstning

1
Kön på personal i barnomsorgen

Om du skulle få välja fritt. Skulle du då välja en man inom barnomsorgen till ditt barn?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *