Efter många år med den gamla datorn så har jag nu äntligen bestämt mig. Efter några månaders velande så blir det att uppgradera datorn med ny hårdvara och uppgradering av operativsystemet.

Komponenter

Det har nu blivit lite nya komponenter.

 1. Moderkortet fick bli ett MSI PRO Z690-A DDR4 (MSI)
  Jag vet, det är inte det flashigaste men det kommer att fungera för mig och det jag ska göra. Kortet är för Intels nya processorer (generation 12) med socket 1700 Alder Lake.
 2. Ny processor som fick bli en Intel Core i7-12700K (generation 12)
 3. Internminne som är Corsair Vengeance RGA PRO SL 32GB (2*16GB)
  Jag snålade lite då det är DDR4 istället frö DDR5. Fördelen är att jag kan återanvända de 16GB som jag har sedan tidigare och få 48GB totalt.
 4. Ny hårddisk som fick bli en WD Black SN850 M.2 SSD – 1 TB
  Känns som om den är riktigt grym då internhastigheten är på hela 7000 MBps och den interna skrivhastigheten är på 5300 MBps. Blir en rejäl uppgradering från se SATA600 eller SATA300 diskarna som jag har idag.
 5. Det behövdes också ett nytt nätaggregat. Det fick bli ett MSI MPG A850GF så att jag har lite kraft att driva datorn. Vill ju inte få för lite spänning i caset så att datorn stannar.
 6. Sist men inte minst så beställde jag också en kylning till processorn som blev en Cooler Master ML 120R RGB Cooler. Det är en vattenkylare så jag hoppas att den är lite tystare än de fläktar som jag har idag.

Alla kommer från Webhallen i Linköping förutom Cooler Mastern som kommer från Komplett.se.

Tror att detta kommer att bli en riktigt grym dator, i alla fall i jämförelse med vad man har idag. Ska jag titta på skillnaderna så är min nuvarande stationära dator en extra långsam snigel mot vad den nya kommer att bli.

Windows 11

Windows 11

När allt är klart ska jag passa på att uppgradera till Windows 11 också så att man verkligen har det senaste. Jag tror att det blir en bra uppfräschning av datorn så att den känns riktigt ny och stabil.

Då jag har en helt nu konfiguration av datorn med ny hårdvara (processor och moderkort) så behövde jag få tag på ett nytt licensnummer för windows. Kände att det kunde bli lite dyrt när jag redan hade Windows 10 Pro. Skaffade bara nytt licensnummer för under 200 och sedan kunde jag uppgradera till Windows 11. Är betydligt trevligare och är riktigt snabbt.

Resultat

Resultatet av den nya datorn är överväldigande. Ominstallationen tog knappt 30 minuter. En omstart tar ca 10 sekunder och en uppstart ca 6 sekunder. Det är riktigt bra fart i den nya datorn och jag är riktigt nöjd med mitt bygge.

Temperaturen på processorn är nere på bara 27 grader och det är toppen. Får se vad det kommer att ligga på över tid.